maart 29, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Wat weet jij van verlichting?

Met de donkere maanden in aantocht gaan veel mensen alvast op zoek naar nieuwe verlichting, zowel voor binnen als buiten. We willen natuurlijk niet in een donkere woonkamer zitten als we met een dekentje op de bank en een kop warme chocolademelk aan het nieuwe seizoen van onze favoriete Netflix-serie beginnen. Maar ook buitenverlichting is belangrijk. Omdat het ’s avonds sneller donker wordt is het wel fijn als je een lampje buiten naast de deur en in de tuin hebt hangen. De zoektocht naar nieuwe verlichting kan nog wel eens een uitdaging zijn. Veel mensen hebben namelijk helemaal geen weet van al die technische termen, daarom lees je hier meer over drie dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van nieuwe verlichting.

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van een lichtbron verwijst naar de kleur van het licht dat uitgestoten wordt. Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat de kleur van het licht in de keuken vaak anders is dan die in de woonkamer? Dat komt doordat deze verlichting vaak een andere kleurtemperatuur hebben. De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin, afgekort K, op een schaal van 1.000 tot 12.000. Hoe hoger de Kelvin, hoe witter en koeler het licht. Kleurtemperatuur is erg belangrijk omdat het de sfeer van de hele ruimte beïnvloedt. Warme kleuren, tot 3.000K, worden gekozen om een knusse en intieme sfeer te creëren, terwijl koude kleuren, boven 3.000K, concentratie verhogen en een energieboost geven. Je ziet koude kleuren dan ook vaak terug in kantoren of op scholen.

LED vs. halogeen

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de traditionele gloeilamp wordt vervangen door een LED-variant. Maar waarom eigenlijk? Dit komt vooral omdat gloeilampen om milieutechnische redenen uit de schappen verdwijnen. Als nieuwe optie heb je vaak de keuze voor LED of halogeen. Halogeen lijkt het meest op de ouderwetse gloeilamp en geeft warm licht. Halogeen is relatief goedkoop, kun je altijd dimmen en onbeperkt aan- en uitschakelen. Echter heeft halogeen een relatief hoog energieverbruik, waardoor het duur in gebruik is. Een andere optie is LED. LED is over het algemeen zo’n 80% zuiniger dan de gloeilamp omdat dit een elektronische lichtbron is, terwijl een gloeilamp gebruik maakt van verbranding. LED is laag in energieverbruik, gaat zeer lang mee, is schokbestendig en kun je onbeperkt aan- en uitschakelen. Echter zijn niet alle LED-lichtbronnen dimbaar. Omdat de technologie rondom LED razendsnel gaat, zijn er steeds meer varianten van LED, bijvoorbeeld een  led strip . Dit is een flexibel snoer met LED lampjes erop gesoldeerd. Deze kun je gebruiken voor bijvoorbeeld langs traptreden, in kasten en achter de bank.