april 20, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Keukens Rijssen 4

Alles over siliconenkit

Siliconenkit kun je gebruiken als voegmiddel voor gladde oppervlaktes. Kit is eigenlijk een verzamelnaam van dik vloeiende materialen die worden gebruikt om te voegen of af te dichten. Lees hier meer wanneer je kiest voor de siliconen variant, hoe je het gebruikt, de eigenschappen en enkele tips. 

Wanneer siliconenkit?

Een siliconenkit is anders dan bijvoorbeeld een acrylaatkit. Een siliconenkit is namelijk te gebruiken bij gladde oppervlaktes, zoals een gladde wand of een vensterbank. Daarnaast is dit type materiaal enorm elastisch en niet overschilderbaar. Wel is de kit erg goed te gebruiken in ruimtes waar schimmel kan groeien of water op komt. Ook gaat siliconen erg lang mee en verkleurt het niet door licht of UV-straling. Je kunt het dan niet overschilderen, maar als het wit moet zijn blijft het ook deze kleur. 

Siliconenkit gebruiken

Een siliconenkit is ideaal voor ruimtes zoals de keuken, het toilet of de badkamer. Voornamelijk in de badkamer kan er namelijk vocht op de kit komen, bij andere type kits zou hier schimmel kunnen ontstaan naar loop van tijd. Bij siliconen gebeurt dit gelukkig niet. Zorg ervoor dat het oppervlak waar je de kit gaat aanbrengen schoon en droog is. Maak het eerst schoon met zeep voordat je aan de slag gaat en poets het vervolgens droog. Je kunt het oppervlak ook afplakken met tape zodat je zeker weet dat het oppervlak netjes wordt gekit. 

Eigenschappen van de kit

Siliconenkit staat vooral bekend om de afwerende werking van vocht en schimmel. De meeste siliconenkits kun je niet overschilderen omdat de verf niet elastisch is, dit zal resulteren tot een afbrokkelende verf. Gelukkig kun je de meeste kits in verschillende kleuren kopen zoals wit, zwart, bruin of transparant. Vanwege het elastische materiaal dat gemakkelijk hecht kun je dit gebruiken op gladde materialen zoals glas of tegels. Vaak zijn kits ook geurloos, maar sommige hebben een prettig geurtje zoals mint. 

Tips bij het gebruik

Bij het aanbrengen van elk type kit is het verstandig om de omringende oppervlaktes af te tapen zodat je knoeien voorkomt. Komt er toch een beetje kit langs de rand? Dan kun je de kit altijd proberen weg te schrapen met een mesje en het resterende materiaal op het oppervlakte smeren waar het hoort. Draag handschoenen om contact met je huid te voorkomen en bescherm eventueel de vloer of een ander nabij oppervlak waar je kunt knoeien. Lees ook altijd de gebruiksaanwijzing voor gebruik van het product.

Conclusie

Siliconenkit is uitermate geschikt voor gladde oppervlaktes. Denk bijvoorbeeld aan het voegen van een rand in de badkamer, het toilet of de keuken. Een groot voordeel van dit type materiaal is dat er geen schimmelvorming kan ontstaan in een vochtige ruimte. Daarnaast is het product ook waterbestendig en elastisch. Meestal is deze kit niet overschilderbaar omdat verf niet elastisch is, maar het is wel in diverse kleuren beschikbaar. Bij het gebruiken van kit is het belangrijk dat het oppervlak schoon en droog is. Vergeet ook zeker niet de gebruiksaanwijzing te lezen voor het gebruik van het product; voor het beste resultaat.