april 26, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

De verschillen tussen een trilstamper en trilplaat

Wanneer je werkt in de civiele techniek en de bouw, met name in de wegenbouw, zul je zeker te maken krijgen met trilstampers en trilplaten. Die twee machines kunnen vergelijkbare functies hebben, namelijk het verdichten van oppervlaktematerialen. Maar in feite zijn ze in veel opzichten totaal verschillend. Hieronder volgen enkele verschillen tussen een trilstamper en trilplaat.

De werking van trilstamper en een trilplaat

Het eerste verschil tussen een trilstamper en een trilplaat is het werkingsprincipe. Het werkingsprincipe van een trilstamper is om te slaan volgens het werkstuk oppervlak en zijn eigen trillingsfrequentie. Dit vereist dat alle onderdelen van de machine, zoals hamers, gemaakt van massief stalen carrosseriedelen, componenten en andere onderdelen, bewegen om een complexe en hoogfrequente trilling te produceren door de impact en wrijving veroorzaakt door beweging. Het werkstuk kan dus soepel worden verpletterd door de trilling. Aan de andere kant is het werkingsprincipe van een trilplaat het gebruik van een groot aantal trilmotoren met een kleine frequentie om een trillingskracht met een vaste frequentie op het werkstuk te produceren.

Hun structuren

Het tweede verschil tussen een trilstamper en een trilplaat zit in hun constructie. De structuur van een trilstamper bestaat voornamelijk uit een motor aandrijfmodule, motoras, excentrische as, excentriek, hamerblok, hamerkop, hamerveer, hamer schacht, enzovoort. Het bevindt zich onder één machineframe met een set excentrische assen en hamers gemonteerd op een excentrische as die met hoge snelheid (hoge frequentie) ronddraait. De trilplaat bestaat voornamelijk uit een basisframe, cilinder lichaam, cilinderkop, veerzitting ring, spiraalveer zitting, enzovoort.

Hun trillende bewegingen

Een ander verschil tussen de trilstamper en de trilplaat zit in hun trillende bewegingen. De sabotage kan in alle richtingen worden bediend, wat betekent dat de operator hem op en neer kan bewegen of in elke gewenste richting. Het moet echter evenwijdig aan het te verdichten oppervlak worden gericht. De stamper kan effectief worden gebruikt om materialen zoals beton, asfalt, grind en andere materialen te verdichten. Aan de andere kant heeft de trilplaat maar één werkrichting, waardoor deze alleen horizontaal kan bewegen en niet verticaal omhoog of omlaag. De trilling van dit gereedschap is ook veel kleiner dan die van de sabotage.

Hun toepassingen

De trilplaat wordt voornamelijk gebruikt in de bouw. Het principe van een trilplaat is gebaseerd op de elastische golfvoortplanting van het boogoppervlak van de trilplaat. In de bouw zie je de trilplaat wellicht aan het werk met een betonmixer of ander materieel. Je kunt bijvoorbeeld zien dat een betonmixer zijn beton in de trilplaat stort en vervolgens wordt verpletterd door de trilplaat. Deze bewerking wordt gedaan om het beton gelijkmatiger te maken. Aan de andere kant kan de trilstamper in veel industrieën worden gebruikt, zoals bouwmateriaal, spoorwegen, mijnen, metallurgie, enzovoort. Deze machine kan materialen zoals steen, grind en zand breken en vormen, waardoor hij veelzijdiger is dan de trilplaat.