juni 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

LED strips hebben heel veel toepassingen

Dit artikel gaat over LED strips. We beginnen uit te leggen wat LEDs zijn. LED is de afkorting van Light Emitting Diode. Dat is een elektronische component die op een lage voedingsspanning werkt en kan dus niet rechtstreeks op het lichtnet wordt aangesloten. Voor de omzetting van de spanning wordt een transformator gebruikt. Een diode laat stroom slechts in een richting door. Een LED zendt daarbij licht uit. Naast de lage voedingsspanning zijn voordelen van LEDs dat ze weinig stroom verbruiken en amper warm worden. Dat maakt ze heel geschikt in strips te gebruiken.

LED strips

In de vorige paragraaf noemden we al drie eigenschappen die de LED heel geschikt maken om er strips van te maken: lage voedingsspanning, gering stroomverbruik en ze worden nauwelijks warm. Door de lage voedingsspanning hoef je niet bang voor een schok te zijn. Dat is prettig als je kleine kinderen hebt. Andere nuttige eigenschappen zijn, dat ze diverse kleuren kunnen uitstralen, heel lang mee gaan en heel weinig wegen. Elke LED wordt op een flexibel printplaatje gesoldeerd. Van velen daarvan maak je een strip. De lengte van zo’n strip varieert sterk. Mocht er een te lang zijn voor een bepaalde toepassing, dan kan je die simpel op de gewenste lengte afknippen. Behalve strips worden met LEDs veel verschillende lampen gemaakt.

Toepassingen

LED strips van INTOLED worden veel voor indirecte verlichting gebruikt, waarbij ze niet onmiddellijk zichtbaar zijn en het accent vaak op de sfeer ligt. Bijvoorbeeld op wandmeubels, rond een spiegel, onder traptreden en boekenplanken worden LED strips toegepast. Waar geen netaansluiting is, kan een batterij worden gebruikt. Ze komen in een vorm, waarin je ze voor buitengebruik kunt inzetten, zoals voor de tuinverlichting, langs de randen van een zwembad en onder de terrasoverkapping. Ze zijn ook prima voor aan en in auto’s, en andere voertuigen. Ze zijn dimbaar en dat is natuurlijk prettig als je de lichtintensiteit wilt kunnen aanpassen.