mei 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Overkapping van je dromen

Tegenwoordig is bij de inrichting van je huis, de tuin een belangrijk onderdeel. Niet langer alleen de plek voor de planten, het grasveld met speelgoed voor de kinderen en de plek waar de barbecue aangestoken wordt, voorzien we onze tuinen vaker van een overkapping waardoor we de ruimte bij zowel goed als slecht weer kunnen gebruiken. Zo hebben regen en zon, lente of herfst, steeds minder invloed en kunnen we ook genieten van het buitenleven wanneer het weer even tegen zit. Hoe zo’n ingerichte tuin met terrasbedekking er precies uit moet zien, verschilt per persoon natuurlijk. Smaken verschillen nu eenmaal. Gelukkig is de keuze reuze en kan iedereen uiteindelijk de tuin van zijn dromen creëren. 

Zaken om van tevoren te bepalen

Voor je overgaat tot de aanschaf en bouw van je overkapping, zijn er natuurlijk dingen om te overwegen. Een terrasoverkapping kan een flinke investering zijn, afhankelijk van je eisen, en is geen impulsaankoop die je even kunt retourneren als het niet past. Zeker met op maat gemaakte producten is het belangrijk om van tevoren goed na te denken wat je precies wilt. 

De meest voor de hand liggende factor is natuurlijk de grootte. Een overkapping moet nou eenmaal in de ruimte passen die je hebt in je tuin, je kunt het moeilijk over de schutting heen bij de buren plaatsen of een stuk uit je muur kappen wanneer je 2 cm te kort komt. Afhankelijk van je gekozen materiaal, is het eindproduct niet of nauwelijks aan te passen wanneer je problemen tegenkomt met de montage. Meet dus van tevoren goed op en zet eventueel met een lijn de omvang uit. 

Je kunt kiezen voor een overkapping die grenst aan je muur of een vrijstaande prieel. De vorm van je dak kan dan veranderen en eventuele ramen en deuren van je huis kunnen van invloed worden. Het is immers een gek gezicht dat er een balk van je afdak precies voor je deur langs loopt.

Niet geheel onbelangrijk is de keuze voor het soort materiaal. Dit heeft een flinke invloed op de uitstraling van je terras en omdat overkappingen vaak constructies zijn waar je tegenaan kijkt, wil je kiezen voor een materiaal dat niet alleen functioneel is, maar ook mooi. Voor de een is dit hout als bijvoorbeeld douglas of ceder, voor de ander is dit een strak metalen dak met geïntegreerde verlichting. Ook de keuze voor de hoeveelheid onderhoud die het materiaal vergt, kunnen per persoon verschillen.

Je overkapping monteren

Wanneer je dan eindelijk je terras kunt gaan overdekken met je prieel of veranda, in de montage nog een flinke klus. Voorbereidend werk als bijvoorbeeld betonnen poeren plaatsen, bepalen hoe stevig je bouwwerk straks staat. Voor een doe-het-zelver met kluservaring is het misschien een makkelijk karwei om dit zelf te doen. Voor de mensen die hier de vaardigheden niet voor hebben of de tijd er niet aan willen spenderen, kan het prettig zijn om gebruik te maken van montageservice. Vaak wordt deze optie aangeboden bij het bestellen van een product naar keuze en is je overkapping monteren voor iedereen een simpele klus.