april 20, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Wat zijn de voordelen van een schoorsteen?

Een schoorsteen hebben is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je huis veilig te houden. Je kunt niet alleen je stookkosten verlagen, maar ook jezelf en je gezin beschermen tegen koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide is een geurloos, kleurloos gas dat ontstaat wanneer brandstof onvolledig verbrandt. Het kan worden geproduceerd door defecte apparaten zoals ovens, fornuizen en boilers. Wanneer deze apparaten niet goed werken, kan er koolmonoxide in je huis komen waardoor jij en je gezin vergiftigd kunnen worden. Er zijn nog meer voordelen van een schoorsteen. Welke zijn dat? Lees hier verder! 

Een schoorsteen kan geld besparen

Schoorstenen zijn geweldig voor je huis omdat ze geld kunnen besparen op stookkosten. Wanneer je de schoorsteen gebruikt voor je open haard, wordt de verwarmde lucht door het rookkanaal naar boven gestuwd, die deze vervolgens je huis in blaast. Dit betekent dat je je ramen gesloten kunt houden tijdens de wintermaanden en toch een comfortabele temperatuur in huis kunt behouden. Als je geen schoorsteen hebt, moet je je hele huis verwarmen met kachels of andere soorten verwarmingstoestellen. Dit kost veel meer dan wanneer je je open haard alleen gebruikt om ’s nachts een kamer van je huis op te warmen. Ook geloven veel mensen die geen schoorstenen hebben dat ze gevaarlijk zijn. Er is echter niets om bang voor te zijn! Het rookkanaal moet elk jaar worden schoongemaakt voordat het stookseizoen begint, zodat het niet verstopt raakt met vuil zoals bladeren of takjes (die koolmonoxide vergiftiging kunnen veroorzaken).

Het maakt je huis comfortabel

Je huis is een van de belangrijkste plekken in je leven. Het is een plek waar je kunt ontspannen, en waar je productief kunt zijn om dingen voor elkaar te krijgen. Er zijn veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je huis comfortabel is. Een manier om ervoor te zorgen dat je huis comfortabel is, is door er een open haard in te plaatsen. Wanneer je een open haard in je huis installeert, kan deze tijdens de koude dagen het huis opwarmen. Schoorstenen zorgen ervoor dat er geen rook in je huis komt, omdat ze de rook buiten houden. 

Het is veilig

Als je ooit in een huis zonder schoorsteen bent geweest, weet je hoe anders het voelt. Het is moeilijk uit te leggen. Er is iets met de lucht dat anders is. Misschien is het gewoon je verbeelding, maar het voelt echt schoner aan als je in een huis met een schoorsteen bent. De schoorsteen is een belangrijk onderdeel van je huis en niet alleen voor de open haard. Een schoorsteen is een doorgang van je huis naar buiten waar rook en lucht doorheen kan stromen. Dit is ook hoe je overtollige warmte kwijtraakt in de winter. De luchtkwaliteit in je huis beïnvloedt de gezondheid van je gezin en huisdieren. Hoewel het op dit moment misschien niet zo belangrijk lijkt, zijn er tal van redenen waarom het hebben van een schoorsteen een fantastische aanwinst is voor je woning.