juli 15, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

hout

4 manieren om houtwormen te bestrijden

Houtworm is een ongedierte die zich een weg door het hout heen vreet van je woning. Dit diertje kan veel schade aanrichten in jouw woning, want het tast je hout aan. Wanneer je dit niet tijdig opmerkt en bestrijd kan dit erge gevolgen hebben. Zo is het mogelijk dat je houten dak instort of houten meubels stuk gaan. Om je te helpen om van dit ongedierte af te komen hebben wij 4 manieren van het bestrijden van de houtworm op een rijtje gezet.

1. Azijn

Het is mogelijk om met behulp van azijn houtworm te bestrijden. Wat wel belangrijk is om te weten is dat als je dit wilt doen, het niet voldoende is wanneer je het hout alleen insmeert. De azijn moet geïnjecteerd worden in het hout om effect te hebben. Echter blijft nog wel de vraag bestaan of de azijn genoeg doordringt door het hout om echt alle houtwormen te laten sterven.

2. Ammoniak

Naast azijn kun je wanneer je last hebt van houtworm ook ammoniak gebruiken om dit ongedierte te bestrijden. Wat wel zo is met het bestrijden van de houtworm door middel van ammoniak is dat het alleen zin heeft voor kleinere objecten van hout. Het middel dringt niet ver genoeg door in dikker hout, waardoor houtworm bestrijden met ammoniak geen nut heeft wanneer de beestjes in jouw dakconstructie zitten.

3. Petroleum

Wat je veel online zal tegenkomen is dat het bestrijden van de houtworm met petroleum gedaan kan worden. Het wordt dan ook door veel mensen ingezet om de houtworm te bestrijden. Echter net als bij azijn en ammoniak is dit middel ook alleen succesvol wanneer het ongedierte aan de oppervlakte zit. Het zelfde probleem doet zich ook weer voor bij dit middel en dat is dat het niet genoeg doordringt door het hout. Echter brengt in vergelijking met azijn en ammoniak dit middel wel een risico met zich mee, het middel is namelijk licht ontvlambaar.

4. Vergif door ongediertebestrijding

Gekeken naar de eerste 3 manieren kunnen ze alle 3 dus geen zekerheid bieden dat echte alle houtwormen bestreden zijn. Wil je er wel zeker van zijn dat ook houtwormen in de kern van het hout, meestal een boktor, bestreden worden? Dan is houtworm/boktor bestrijden met vergif de beste keuze. Het verschil tussen een houtworm en een boktor zit in de aantasting van het hout. Een boktor tast het hout tot in de kern aan, terwijl een houtworm net onder het oppervlak van het hout zit. Als je deze ongedierte met vergif wilt bestrijden, raden wij aan om een ongediertebestrijder in te zetten. Het vergif moet geïnjecteerd worden in het hout en hiervoor is speciale apparatuur nodig en een ongediertebestrijder beschikt over deze middelen. Daarnaast is het vergif dat gebruikt wordt hiervoor een agressief middel is waardoor een professional hierbij van belang is. Naast dat je de houtwormen/boktor bestrijd worden de larven ook meteen bestreden, dit bied zekerheid dat je echt verlost ben van alle houtwormen/boktorren.