mei 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Antieke kluizen

Ware eye catchers in je woonkamer of wellicht zelfs kantoor. Antieke kluis kopen zijn helemaal hip. Het zijn geen stoffige, oude verroeste kluizen zoals u wellicht in gedachten heeft, maar mooie gerestaureerde kluizen die niet misstaan in een hedendaags interieur.

Werkende kluizen

Zorg ervoor dat wanneer u van plan bent een antieke kluis kopen, deze niet enkel aan de buitenkant in goede staat zijn. Het mooiste is namelijk dat de kluis ook nog eens werkend is. In de dikke gepantserde deur van antieke kluizen zit vaak een ingewikkeld mechanisme met veel bewegende onderdelen. Een goede restaurateur zorgt ervoor dat ook dit mechanisme werkend is. Wanneer dit mechanisme werkend is, betekent dat u de kluis niet enkel als een kast met wat planken kunt gebruiken, maar dat u deze ook daadwerkelijk als kluis kunt inzetten. De oude brandkasten werken vaak met één of meer mechanische cijfersloten. Uw verkoper geeft, als het goed is, u de kluis mee met een cijfercode. Test deze code eerst (samen met de verkopende partij) samen uit. Zo kunt u niet alleen bevestigen dat de cijfercode de correcte is, maar ook dat het gehele mechanisme in de kluisdeur werkt.

Het uiterlijk van de kluizen

Het komt vaak voor dat u bij oude en antieke kluizen of brandkasten het idee heeft dat dit saaie, grijze vierkante dozen zijn en dat deze hierdoor weinig toevoegen aan uw interieur. Maar niets in minder waar. Wanneer u rondzoekt, komt u er al snel achter dat deze brandkasten in allerlei kleuren te verkrijgen zijn. Bij het restaureren zijn deze namelijk voorzien van een nieuwe kleur. Denk aan een rode of blauwe kleur. Er bestaan zelfs kluizen met een textuur in de verf. Dit kunnen organische vormen zijn, maar het bestaan ook restaurateurs die de kluizen een mooie houtnerf geven. Dat zorgt voor een échte eye catcher in uw kantoor of leefomgeving!