mei 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

De Hongaarse punt of een visgraat vloer: voor welk patroon kies jij?

Als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe vloer is je vast al opgevallen dat zowel de Hongaarse punt als de visgraatvloer erg populair zijn. Veel mensen weten echter niet precies wat het verschil is, of denken zelfs dat met deze twee termen hetzelfde type vloer bedoeld wordt. Uiteraard zijn er veel overeenkomsten, maar er zit wel degelijk een verschil in het patroon. Bij Floorlife verkopen ze beide motieven. Lees hier alles over FloorLife en waarom hun vloeren zo geliefd zijn.

Hoe ziet een vloer met Hongaarse punt eruit?

Bij een vloer met een Hongaarse punt wordt het hout (of PVC) in losse stroken gesneden of gezaagd. De lengte hangt af van hoe groot de Hongaarse punt wordt uitgevoerd. Vervolgens worden de uiteinden schuin afgezaagd, waardoor deze met de kopse kant schuin tegen elkaar aan gelegd kunnen worden. Het resultaat is een puntige vorm, die steeds herhaald wordt. Het is een erg klassiek patroon, dat zowel in moderne als traditionele interieurs voor een mooie basis zorgt.

Hoe ziet een vloer met visgraatmotief eruit?

Net als bij een vloer met Hongaarse punt worden losse stroken/planken gebruikt, maar voor een visgraatmotief worden de kopse kanten juist recht afgesneden of gezaagd. De planken zelf zijn dus niet puntig, zoals bij de Hongaarse punt het geval is. Vervolgens worden de planken om en om tegen elkaar aangelegd, door de kopse kant tegen het uiteinde van de lange zijde van de andere plank te leggen. Daardoor ontstaat een afwisselend patroon, dat net wat moderner oogt dan de Hongaarse punt, maar toch en klassiek karakter heeft.

Kun je deze motieven zelf leggen?

Mensen die heel erg handig zijn zullen waarschijnlijk niet zoveel moeite hebben met het leggen van een vloer met zo’n ingewikkeld motief. De Hongaarse punt is overigens wat lastiger zelf te realiseren dan een visgraatvloer, omdat deze schuin afgezaagd moet worden. Kies je echter voor PVC, dan kun je de vloerdelen gewoon op maat snijden en wordt het al een stuk makkelijker. Natuurlijk kun je er ook altijd voor kiezen om het leggen van de vloer over te laten aan een professional, gezien het toch net wat ingewikkelder leggen is dan een vloer die rechttoe rechtaan gelegd moet worden. Zeker de eerste plank is super belangrijk, want deze moet helemaal recht liggen. Als deze scheef ligt, zul je dat goed zien in het eindresultaat. Het inhuren van een professional is dus geen overbodige luxe bij het leggen van visgraat vloeren of vloeren met een Hongaarse punt.

Waar koop je een vloer met Hongaarse punt of visgraatmotief?Welke van de twee motieven je voorkeur heeft maakt niet uit. Wat wel handig is om te weten, is waar je kwalitatief goede vloeren koopt. Bij Floorlife hebben ze PVC vloeren in beide motieven en in veel verschillende kleuren. Vraag op hun website gerust meer informatie aan, zodat je gemakkelijk een keuze kunt maken.