mei 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Tuinaanleg met weinig budget, praktische tips

Het laten aanleggen van een nieuwe tuin kost al snel duizenden euro’s, om nog maar te zwijgen over alle spullen en materialen die je aan moet schaffen. Wanneer je het geld niet hebt om de tuin door een hovenier aan te laten leggen, hoeft het niet te betekenen dat je geen mooie tuin kunt krijgen. Sterker nog, ook met weinig budget kun je een heel eind komen. Hoe precies? Dat vertellen we je in dit artikel.

Maak zelf een tuinontwerp

De aanleg van iedere tuin zou moeten beginnen met een tuinontwerp. Het ontwerp kun je zien als een bouwplan voor je nieuwe tuin en is belangrijk omdat je met een ontwerp geen belangrijke zaken over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan voldoende speelruimte, de afvoer van regenwater en het creëren van een schaduwrijke plek voor in de warme zomermaanden.

Wanneer je online op ‘tuinontwerp’ zoekt, kom je diverse gratis programma’s tegen om een ontwerp te maken (bekijk hier een aantal voorbeelden). Natuurlijk is het niet van hetzelfde niveau als wanneer je een ontwerp door een hovenier laat maken, maar in de basis kun je er best iets moois van maken.

Kies de juiste beplanting

Een belangrijk aandachtspunt bij het maken van een tuinontwerp is het kiezen van de juiste beplanting. Wanneer je alleen voor seizoensbeplanting kiest, ziet je tuin er in de winter als een uitgestorven vlakte uit.

Dat wil je waarschijnlijk niet! Zorg daarom voor een goede mix van beplanting die in verschillende seizoenen tot bloei komt. Maak het geheel af met een aantal winterharde planten. Winterharde planten laten hun bladeren niet los waardoor je in de winter ook groen in de tuin ziet staan.

Koop tweedehands tuinspullen

Het kopen van tuinspullen bij een tuincentrum kan al snel in de papieren lopen. Google daarom op ‘tweedehands tuinspullen’ en je krijgt een enorm aanbod aan gebruikte tuinspelen die er nog prima uitzien en jarenlang mee kunnen gaan. Dat geldt ook voor tuingereedschap zoals een hark, een schep en dergelijke.

Zorg voor een goede basis in je tuin: een gezonde bodem

Een mooie tuin begint bij een gezonde bodem. Zorg daarom dat je voldoende aandacht besteed aan het creëren van de voorwaarden voor een gezonde bodem. Concreet betekent dit dat je de bovenste laag grond goed om spit en van kwalitatief hoogstaande compost voorziet.

Hoewel dit artikel natuurlijk gaat over het goedkoop aanleggen van je eigen tuin, raden we je ten zeerste af om te besparen op de compost. Ga ook niet voor gratis af te halen compost, of compost die tegen dumpprijzen wordt aangeboden. Dergelijke producten zijn vaak van zeer lage kwaliteit en maken daardoor de kans op een tuin waarin de beplanting goed groeit kleiner.

Tuinaanleg toch te lastig? Overweeg een circulaire tuin

Wanneer je het aanleggen van een nieuwe tuin toch te lastig vindt kun je er alsnog voor kiezen om de tuinaanleg uit te besteden. Tuinaanleg door een hoveniersbedrijf levert meestal toch het mooiste resultaat op. De manier waarop tuinaanleg relatief goedkoop kan, is door voor een circulaire tuin te kiezen. Dit betekent dat een hovenier bij je langskomt en je nieuwe tuin met gebruikte tuinspullen aanlegt.Dat doet hij bijvoorbeeld door je tuintegels te hergebruiken. En door plantenbakken die bij andere tuinen niet meer gebruikt werden op te kopen en in jouw tuin te plaatsen. Het hergebruiken van tuinmaterialen uit ‘oude’ tuinen, levert al snel een besparing van duizenden euro’s op. Een bedrijf dat ervaring heeft in de aanleg van circulaire tuinen is Aardoom hoveniers, dit is hun website: https://www.aardoomhoveniers.nl/.