april 20, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Wat te doen tegen optrekkend vocht?

Opstijgend grondvocht of muurvocht is een kwaal waar veel oudere woningen mee te kampen hebben. De oorzaak is vaak een gebrek (of niet-aanwezige) waterkering laag in de fundering. Dit zorgt ervoor dat het vocht ongehinderd in de muren kan trekken en vervolgens kan opstijgen. Hieronder kan je kort hoe je dit kunt voorkomen.

Vrijblijvend een offerte aanvragen voor professionele vochtbestrijders? Kijk dan gauw op deze website: https://www.carebrick.nl

Zelf het (opstijgend) vocht behandelen.

Om het probleem zo effectief mogelijk aan te pakken, is er eigenlijk maar één methode die men zelf kan uitvoeren: het injecteren van de muur. Met het injecteren van de muur wordt bedoeld dat men gaten in de boort, waar vervolgens waterafstotend injectiemiddel wordt toegevoegd. Dit is vaak een soort gel op basis van Siloxaan.

Kort stappenplan + materialen

Voordat je écht aan de slag gaat met het injecteren moet je zeker weten dat het vochtprobleem veroorzaakt wordt door opstijgend grondvocht en niet door een vochtige buitengevel of gebrekkige ventilatie. Om optrekkend vocht te voor komen is een kort stappenplan uitgeschreven

Stap 1: ondergrond voorbereiden

Het is in eerste instantie handig om zoveel mogelijke beschadigde onderdelen af te kappen. Met een platte (vaak elektrische) beitel gaat dit in de meeste gevallen het snelst. De ondergrond moet vervolgens stofvrij worden gemaakt. Zijn er voegen of barsten in de muur dan kun je deze herstellen met cementgebonden herstelmortel. Het gaat erom dat de gaten/scheuren in de muur zoveel mogelijk worden gerepareerd.

Stap 2: afteken van de boorgaten

Voordat er geïnjecteerd kan worden, moet er eerst een reeks gaten worden geboord. Dit moet gedaan worden over de gehele lengte van de muur. Het is hierbij handig om eerst de boorgaten uit te tekenen. Vervolgens kan men beginnen met het boren van de gaten. Een lange steenboor van 12mm zal de taak uitstekend kunnen voltooien. Hoe diep je moet boren is afhankelijk van de dikte van de muur.

Stap 3: injecteren en afwerken

De gaten zijn nu geboord, dus je kan beginnen met het daadwerkelijk injecteren van de muur. Hier komt een spuitpistool (en ook een slangetje) aan te pas. Breng je de gel in het boorgat aan. Begin achterin en werk langzamerhand in een vloeiende beweging naar voren. Tot slot worden de boorgaten dichtgemaakt met een reparerende mortel. Hierna staat met vrij om te bedenken hoe ze dit het mooist kunnen afwerken.