mei 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Alles over CV-ketels

Dankzij de cv-ketel in huis heb je het niet snel koud! Het apparaat zorgt dat het warme water naar de radiatoren in de verschillende kamers wordt geleid, om aldaar voor het verhogen van de temperatuur te zorgen. Eens in de tien tot vijftien jaar zal de cv-ketel vervangen moeten worden. Mogelijk niet omdat deze helemaal niet meer werkt, maar wel omdat de kosten voor het onderhoud en verbruik te hard oplopen. Uit welke modellen cv-ketels kun je kiezen, wanneer je de aanschaf van een nieuw model overweegt? In dit artikel lees je er meer over. 

Verschillende soorten cv-ketels voor thuis 

CV-ketels worden in verschillende varianten aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen modellen op gas en elektra. In nieuwbouwwoningen zit geen gasaansluiting meer. Het is een van de redenen dat in deze huizen vaak voor een warmtepomp gekozen wordt. De warmte wordt vanuit de aarde opgehaald, of uit de lucht onttrokken. Niet alleen zit er een verschil tussen de cv-ketels op gas en op elektra. Ook zitten er grote verschillen in het rendement van de cv-ketel. Des te hoger het rendement, des te groter de investering ook is. Andersom verdien je de investering sneller terug bij een hoog rendement, doordat je maandelijks lagere kosten betaalt voor het gas- en stroomverbruik. 

Solo- en combiketels voor woningen 

Een derde aspect om rekening mee te houden is het verschil tussen een solo- en combiketel. Tegenwoordig kiest men vrijwel standaard voor een combiketel. Alleen in oudere woningen wordt nog gebruik gemaakt van een soloketel op gas. Het verschil zit hierbij in het feit, dat een soloketel uitsluitend voor de verwarming binnen je woning zorgt. Daar waar een combiketel ook verantwoordelijk is voor het warme water wat uit de kraan en douche stroomt. De keuze voor een combiketel is vaak voordeliger, dan het combineren van twee apparaten.