juni 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

douchekop legionella

Douchekop en legionella een veelvoorkomend probleem

Vuile douchekoppen kunnen een groot gezondheidsrisico vormen en zelfs dodelijk zijn. Wanneer uw douchekop niet regelmatig wordt schoongemaakt kan het een broedplaats worden voor schadelijke bacteriën, waaronder de legionella bacterie. Legionella bacteriën komen veel voor in watersystemen en vermenigvuldigen zich bij temperaturen tussen de 20 en 34 graden Celsius. Het zou dus kunnen zijn dat er in uw douchekop legionella zit. De legionella bacterie kan verscheidene ziekten veroorzaken waaronder ernstige longontsteking en heeft een sterftepercentage van 10%. Vooral mensen met een verminderd afweersysteem of chronische ziekten zijn vatbaar voor de schadelijke gevolgen van de legionella bacterie. Dit geldt vooral voor mensen met chronische longziekten.

douchekop legionella

Legionella, andere bacteriën en schimmels

Uit onderzoek van de Manchester University is gebleken dat het water uit veel douchekoppen meer bacteriën bevat dan een gemiddeld toilet.

Naast het feit dat er in de douchekop legionella kan zitten, worden ook andere bacteriën en schimmels aangetroffen in douchekoppen die niet regelmatig worden schoongemaakt. Hieronder vallen bacteriën en schimmels die oor- en ooginfecties, huidinfecties en spijsverteringsstoornissen kunnen veroorzaken.

Hoe kunt u legionella in de douchekop voorkomen?

Met behulp van een streng schoonmaakregime kunt u de ophoping van legionella en andere schadelijke bacteriën en schimmels grotendeels voorkomen.

De douche doorspoelen

Er zijn een aantal manieren waarop u de kans kunt verkleinen dat legionella en andere bacteriën en schimmels zich in de douchekop gaan vestigen. Het wordt aangeraden om de douchekop goed door te spoelen iedere keer voordat u deze gebruikt. Dit doet u als volgt, een paar minuten voordat u wilt gaan douchen:

1. U bindt een plastic zak losjes om de douchekop zodat er geen aerosol ontstaat;

2. De douchekop legt u plat op de bodem van de douche of het bad;

3. U zet de douche aan en laat er water doorheen stromen.

Doe dit zeker als u thuis komt nadat u op vakantie bent geweest.

Regelmatige schoonmaak

Daarbij is het uiteraard van groot belang dat u regelmatig de doucheruimte en de douchekop goed schoonmaakt. Dit betekent ook dat de binnenkant van de douchekop schoongemaakt moet worden. Deze zult u moeten demonteren en grondig reinigen met een schoonmaakmiddel dat kalk, vuil en bacteriën bestrijdt.