mei 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Verschil tussen rechte planken en visgraat motief

Wanneer je kiest voor een PVC of houten vloer, dan heb je in principe een tweetal mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen de vloer te laten leggen middels een visgraatmotief of je kunt kiezen voor rechte planken. Om je een idee te geven wat het verschil tussen rechte planken en visgraat motief is, leggen we je in dit artikel eerst uit wat beide motieven nu exact inhouden en daarna bespreken we de mogelijkheden. Dus sta jij op het punt om een andere vloer aan te schaffen, dan is dit vast één van de dilemma’s waarvoor je komt te staan. Wat vooral in de huidige tijd waarin je natuurlijk om de oren wordt geslagen met de nieuwste trends, zien we natuurlijk veelvuldig de visgraatvloer voorbijkomen.

Wat is een rechte plank?

De meeste vloeren hebben een recht plant. Dat wil zeggen dat je de plank als het ware gewoon in de langste richting van de ruimte legt en aan het eind passend afzaagd. Met het stuk dat dan overblijft, dat je vervolgens verder aan de andere kant. Op deze manier krijg je een speels effect, doordat de planken dan verspringen. Dit maakt het dat deze vloer zo populair is. Bijna iedere vloer is daarom ook in dit motief verkrijgbaar. Uiteraard zijn er wel verschillende variaties verkrijgbaar, zoals de lengte en ook de breedte van de plank. Het is dus aan jezelf wat jij mooi vindt en vooral wat past binnen jouw stijl en ook budget

Wat is een visgraat motief

De naam visgraat motief is afkomstig van de manier waarop deze planken worden gelegd. Niet voor niets is deze speciale manier van leggen dan ook alleen mogelijk met een houtenvloer of een PVC vloer. Het verschil tussen rechte planken en visgraat motief zit hem dus enkel en alleen in de manier van leggen en de afmeting van de plank. Deze planken zijn namelijk een stuk korter en ook dunner en worden als het ware haaks op elkaar gelegd. Dit geeft een patroon als een visgraat, waardoor je een stijlvol, maar ook teven speels effect creëert in je woonkamer. Wel is het belangrijk goed te kijken naar de manier waarop je het motief legt. Kies je voor de lengte of kies je voor de breedte?

Welke vloer past bij jouw?

De uiteindelijke keuze ligt natuurlijk helemaal bij jezelf. Wel is het belangrijk om goed na te denken over wat jij mooi vindt. Een vloer is namelijk niet iets wat je ieder jaar vervangt. Dus kies je voor een bepaalde vloer, dan is het wel prettig dat je hier ook enkele jaren van kunt genieten. Een PVC visgraat is dan misschien wel een stukje duurder dan een normale PVC vloer, maar deze vloeren hebben we als voordeel dat ze een tijdloze look hebben, waardoor je eenvoudig je interieur kunt veranderen, zonder dat dit een enorme impact heeft op de rest van je interieur. Kortom, zeker iets om over na te denken dus!