juni 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Waar een huis kopen in Leeuwarden?

Wonen in de grootste stad van de Friese elf steden én de hoofdstad van Friesland. Je kunt hier heerlijke terrasjes pakken aan de grachten, een expositie bezichtigen in het Fries Museum of shoppen in de winkelstraten. Alleen een huis kopen in Leeuwarden doe je niet elke dag. Je hebt vast wel wensen. Welke wijk, hoe duur het huis maximaal moe zijn en hoe je wilt wonen in het hart van Friesland. In dit artikel leggen we je uit wanneer een aankoopmakelaar handig is, waarom de kosten van een hypotheek niet het belangrijkste is en hoe het zit met eigen vermogen.

In welke wijk wil je wonen?

Waar en in welke wijk een huis kopen in Leeuwarden? Misschien vind je het belangrijk om in een jonge buurt te wonen. Of in een grote wijk. 

  • Wijk 36 Camminghaburen: de grootste wijk met oppervlakte van 249m2
  • Wijk 32 Vlietzone: de wijk met de hoogste bevolkingsdichtheid 
  • Wijk 54 Techum: wijk met meeste kinderen per huishouden
  • Wijk 60 De Zwette: wijk met meeste 1 persoonshuishoudens
  • Wijk 45 Aldlân: wijk met meeste 65 plussers

Huis kopen met een aankoopmakelaar

Hoewel het niet verplicht is om een aankoopmakelaar in de arm te nemen, is het wel aan te raden. Bijvoorbeeld omdat je zelf weinig tijd hebt om echt actief te gaan zoeken naar een koopwoning in Leeuwarden. Een aankoopmakelaar heeft zelf een breed scala aan bronnen en weet zo welke (nieuwbouw) huizen te koop staan nog voor ze op Funda verschijnen. En weet je zo te vertellen waar de woningen te vinden zijn voor een betaalbare prijs. Ook is een aankoopmakelaar zeker handig als je niet weet waar je op moet letten bij het bezichtigen van een huis. Heb je je koophuis gevonden in Leeuwarden? Dan kan een aankoopmakelaar je ook helpen bij het onderhandelen.

Hypotheek regelen: let niet alleen op de kosten

Het regelen van de hypotheek is een belangrijk onderdeel bij de financiering. Of je nu voor het eerst een hypotheek afsluit of je bestaande hypotheek iets wil aanpassen. Ga je met een hypotheekadviseur in gesprek, bereid je dan goed voor. De kosten zijn belangrijk, maar kijk vooral ook de voorwaarden van de betreffende hypotheekverstrekkers. Ook als je je huidige woning gaat verkopen.

Waar kan ik een huis kopen in Leeuwarden zonder eigen geld?

Feitelijk kun je een eerste huis kopen zonder eigen geld. Alleen er komt veel bij kijken. Naast de kosten voor de hypotheek, heb je ook de kosten koper. Dat zijn bijvoorbeeld notaris- en taxatiekosten. Deze kosten vallen buiten de hypotheek en dus moet je dat zelf betalen. Een huis kopen (in Leeuwarden) kun je zonder geld doen met hulp van je ouders. Zij kunnen tot 100.000 euro je belastingvrij schenken als het gaat om de aankoop, verbetering of verbouwing van een huis. En soms is het mogelijk om naast de hypotheek een lening af te sluiten. Dat kan alleen wanneer je op basis van je inkomen een hogere hypotheek had kunnen krijgen dan de waarde van de nieuwe woning. Nadeel is natuurlijk dat geld lenen geld kost. Je maandelijkse kosten vallen een stuk hoger uit met een lening erbij.