mei 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Waarom betaalt in de bouw werken zo goed?

Laatst bestelde ik nieuwe houtpanelen want mijn oude houtpanelen waren nu toch echt aan vervanging toe. Toen de klusjesman langs kwam ontdekte ik twee dingen: ten eerste gebruik ik het woord verkeerd en ten tweede is het een beetje raar om klusjesman te zeggen. De reden dat het raar is om klusjesman te zeggen is omdat zo een klusjesman best wel goed verdient. Ik verbaasde me erover maar nadat ik meegekeken had met de klusjesman begreep ik wel waarom hij zoveel betaald werd. In deze korte blog zal ik uitleggen waarom hij zoveel verdiende en waarom dat terecht is.

Het is geen makkelijk werk

Het is helemaal geen makkelijk werk om in de bouw te werken. Niet alles is moeilijk hoor maar voor veel dingen moet je toch je kop erbij erbij houden. Ik heb ooit wel eens beton gestort en wat me opviel was dat ik niet mocht meehelpen met het harken. Of tenminste ik mocht niet wisselen met een andere kerel. Die ene kerel was de enige die in de bouw zat en daarom was hij als enige nooit aan het kruien ondanks dat het kruien in heel erg zwaar was en anderen ook wel lekker wouden harken.

Constant aan het rekenen

Deze vriend in de bouw moest gaan harken omdat hij als enige het zo goed kon dat we het tijdig af konden krijgen. Tijdens het harken (toen al het beton al gestort was) legde die vriende ook uit wat er allemaal bij kwam kijken bij werken in de bouw. Hij zei dat aan het einde van een dag hij vaak meer mentaal moe was dan fysiek moe. Hij moest immers heel erg vaak allemaal berekeningen doen en vaak heb je niet effe je telefoon of rekenmachine op zak dus doe je het uit je hoofd. Dus in de bouw combineren ze fysiek en mentaal zwaar werk eigenlijk en dat is waarom het zo goed betaalt.