mei 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

infrarood panelen

Waarom infraroodpanelen in je huis?

In dit artikel gaan we in op de redenen waarom infrarood panelen voor verwarming in je huis een goed idee zijn. Maar eerst praten we over een aantal belangrijke kenmerken van infrarood verwarming, die relevantie hebben voor de voordelen ervan. Vervolgens gaan we in op die voordelen.

infrarood panelen

Kenmerken van infrarood verwarming

Zoals de titel van dit artikel aangeeft, hebben we het specifiek over panelen. Die zijn bedoeld voor installatie op een vaste plek. Met elektriciteit wordt in de panelen infraroodstraling opgewekt. Die straling verlaat het paneel aan de voorkant en vrijwel de hele oppervlakte ervan wordt daarvoor gebruikt. Een paneel reageert snel op het aanschakelen. Infrarood straling verwarmt geen lucht, alleen voorwerpen, mensen en dieren, waar de straling opvalt. In die zin is die te vergelijken met zonnestraling. De straling heeft een bereik van zo’n drie meter en gaat alleen rechtuit.

Duurzaam

Infrarood verwarming werkt op elektrische energie en heeft een goede efficiënte. Voor deze verwarming verbrandt je dus geen fossiele brandstoffen, zoals het aardgas. Die brandstoffen hebben als kenmerken, dat bij verbranding ervan CO2 vrijkomt, wat een veroorzaker van het broeikaseffect is, en dat er een eindige voorraad van is.

Geen vloeroppervlakte

Infrarood panelen worden aan wanden bevestigd en kunnen heel decoratief zijn. Ook een hele goede optie is, om ze aan het plafond te bevestigen. Het bereik van ongeveer 3 meter is normaliter genoeg om tot de vloer te komen. De panelen nemen dus geen vloeroppervlakte in beslag, wat radiatoren wel doen. Ook zie je geen verwarmingsbuizen lopen.

Snelheid

De infrarood panelen werken heel snel. Het is dus niet nodig om ze aan te laten staan, wat bij centrale verwarming wel wordt gedaan. Het is bijna als met lampen. Als je een donkere ruimte inkomt, dan schakel een lamp aan. Dat doe je dus ook met panelen als je een koude ruimte betreedt. Ze koelen ook tamelijk snel weer af.