juni 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Wat je moet weten over een energielabel aanvragen

Alvorens wij praten over een energielabel aanvragen, moeten wij eerst weten wat een energielabel is.  Een energielabel kan je zien als een soort certificering of keurmerk waarbij een huis beoordeeld wordt aan hand van de mate waarin zo een huis energie verbruikt. Zo een keurmerk is voornamelijk bedoeld om huiseigenaren te stimuleren om te besparen op energie. De energielabel codes loopt van A tot en met G. als een woning een A+++ label heeft, betekent dit, dat het huis heel erg energiezuinig is. Een label met de code G betekent dat zo een woonhuis het minst energiezuinig ingericht en gebouwd is. Als een woonhuis label G heeft zijn er zeker verbeterpunten die geïdentificeerd zijn welke veranderd moeten worden om een betere  label te krijgen die dichterbij A is.  

Hoe kom je aan een energielabel A

Om te komen aan een energielabel A kunnen de volgende zaken aangepakt worden zoals zonnepanelen plaatsen of een zonneboiler installeren. Een energiezuinige ketel kan ook helpen om een woning energiezuinig te maken. Het plaatsen van een spouwmuur isolatie, een gevelisolatie maar ook een vloerisolatie en dakisolatie behoren ook tot de mogelijkheden voor energiebesparing. Dubbel of zelfs driedubbel glas in de woonruimten alsook in slaapruimtes helpt ook met het verkrijgen van een energielabel A. 

Energielabel tonen bij verkoop pand

Bij de verkoop van je huis is het verplicht om aan de koper een energielabel te tonen.  Wil je een energielabel kopen zal je een afspraak met energieadviseur maken die langskomt om het huis te inspecteren. Door een energielabel te kopen en de nodige maatregelen te nemen om zo dicht mogelijk bij de label A te komen, wordt het huis comfortabeler om in te wonen en is het ook milieuvriendelijker. Met de steeds grotere aandacht voor het milieu is het zeker een pré om voldoende aandacht te besteden aan het zuinig, comfortabel en milieuvriendelijk maken van uw woonhuis. Een huis met een goede energielabel stijgt automatisch in waarde.  Dit kan niet alleen helpen bij de verkoop van het huis maar in ook andere situaties waarbij de waarde van het huis beoordeeld moet worden komt dit goed van pas.