april 26, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Wat zijn oud-Hollandse tuintegels?

Oud-Hollandse namen, Oud-Hollandse dakpannen, Oud-Hollandse snoep… maar heb je ook wel eens gehoord Oud-Hollandse tuintegels? Zo niet, dan kom je daar in dit artikel achter. Oud-Hollandse tuintegels zijn tegels die geschikt zijn voor je tuin, wanneer je op zoek bent naar tegels met een open, maar robuuste uitstraling. Zelfs wanneer je op zoek bent naar een moderne en strakke uitstraling zijn deze tegels geschikt. De tegels zijn vaak in de kleur zwart, lichtgrijs, grijs of antraciet te vinden. Soms ook een bruine kleur bijvoorbeeld. Ook het formaat kan verschillen van 100×100 tot 240×120. Ook voor jouw tuin kun je dus wellicht een geschikte tegel vinden.

Wist je dit over oud-Hollandse tuintegels?

Elke oud-Hollandse tuintegel heeft een unieke uitstraling, omdat het telkens apart gemaakt wordt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de buurman toevallig hetzelfde heeft, want er komt altijd wat verschil in te zitten. De structuur bevat luchtbelletjes en dat zorgt voor een mooi uiterlijk. De tegels zijn van beton en dat brengt veel voordelen met zich mee. Lees hieronder welke voordelen dat zijn. Het is belangrijk dat je voor beton de juiste en natuurlijke middelen gebruikt voor het onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan azijn.

Voordelen van betontegels in de tuin

Dus, waarom zou je moeten gaan voor betontegels zoals de oud-Hollandse tuintegels? Om te beginnen is het duurzaam en dat is natuurlijk een trend die steeds meer groeit in het land, maar ook wereldwijd. De tegels gaan veel jaren mee, van 10 jaar of zelfs 20 jaar. Je hoeft er dus niet veel meer naar om te kijken, behalve voor het onderhoud ervan natuurlijk. Doordat er weinig slipgevaar is, hoef je niet te vrezen dat je zelf of iemand anders die erop loopt uitglijdt. Daarnaast is het ook sterk materiaal en is het vriendelijk voor je portemonnee. De kwaliteit is goed in verhouding met de prijs.

Nadelen betontegels

Er zijn niet veel, maar wel een paar nadelen om rekening mee te houden als je kiest voor betontegels. Dit geldt natuurlijk voor alles. Bij betontegels moet je rekening houden met dat het vlekgevoelig is, als ook gevoelig voor algen. Ook kan er kalkuitbloei ontstaan op betonnen tegels, maar dit is goed te onderhouden met de juiste producten hiervoor. Beton staat er ook bekend voor dat het kan verkleuren door de zon, maar ook hier heb je een oplossing voor. Wil je dus graag oud-Hollandse tegels in je tuin, dan is het nog steeds een goede keuze!

Overeenkomsten en verschillen tussen beton tegels en keramische tegels

In tegenstelling tot keramische tegels, hebben betontegels veel grip waardoor het praktisch gezien fijner kan zijn om aan te leggen. Wat de twee soorten tegels wel gemeen hebben met elkaar is dat het beide maatvast is en krasvast is. Wel is een keramische net iets meer krasvast. Beide materialen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en het blijft uiteindelijk een persoonlijke keuze. Ook zijn beide materialen bestendig tegen vorst.