mei 25, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Groen dak: waartoe dient het, voordelen en hoe te gebruiken

Door het grijze aspect van grote steden te doorbreken, is het sedumdak van groendaktotaal een oplossing die in staat is een vleugje natuur in het landschap te brengen. Deze techniek is goed voor het milieu, heeft een grote visuele impact, en maakt bovendien gebruik van een gebied dat normaal niet wordt gebruikt.

Bovendien is deze afdekking eenvoudig te monteren en kan zij in verschillende soorten gebouwen worden gebruikt. Wilt je iets meer weten over wat een groendak is en wat de voordelen ervan zijn? Lees dan verder!

Wat is een groendak?

Het groendak, ook sedumdak genoemd, is, kort gezegd, het dak dat de groei van planten en bomen mogelijk maakt, wat zowel uit esthetisch oogpunt als uit milieu-oogpunt voordelen biedt. Wat de beplanting technieken betreft, zijn er twee soorten groendaken:

Intensief dak: geeft een diepere bodem, waardoor planten met sterkere wortels meer weerstand krijgen;

Extensief dak: het heeft een dunnere bodemlaag, die geschikt is voor planten met ondiepe wortels, waarvan het onderhoud ook gemakkelijker is.

Waarvoor dient een groendak?

De toepassing van het groendak in een constructie heeft verschillende voordelen, zowel uit het oogpunt van duurzaamheid als uit architectonisch oogpunt. Bekijk de belangrijkste voordelen van deze techniek:

Luchtkwaliteit en minder vervuiling

De planten op het groendak helpen om een deel van de verontreinigende stoffen in de lucht te absorberen en helpen bij de productie van zuurstof. Met andere woorden, het werkt als een zuiveraar van de lucht rondom de constructie.

Afvoer van water

Regenwater wordt opgeslagen om de dakvegetatie te irrigeren in tijden van droogte. Deze retentie heeft twee voordelen: enerzijds worden de rioleringen ontlast bij hevige regenval en anderzijds wordt zo water bespaard dat zou worden gebruikt voor de irrigatie van de planten.

Thermische en akoestische isolatie

Het groendak absorbeert geluiden en draagt zo bij tot de vermindering van de geluidshinder. Bovendien voorkomen de planten dat het dakoppervlak wordt opgewarmd door de zonnestraling. Hierdoor daalt de temperatuur van het dak, waardoor ook de verwarming binnenin de constructie daalt.