april 20, 2024

Baas woonblog

Blog woon tips

Finse saunatradities plus met combisauna

Als je kiest voor een combisauna, kies je voor de sauna zoals de Finnen die kennen. Maar ook voor een ander soort sauna: de infraroodsauna. Dat maakt dat je niet alleen de Finse saunatradities kunt uitvoeren, maar ook de tradities van infrarood. Finse saunatradities plus, met net een beetje meer.

Finse atmosfeer

Allereerst de Finse tradities. In Finland hebben ze de traditionele sauna immers uitgevonden! Sterker nog: er zijn nog steeds Finnen die dagelijks gebruik maken van de sauna. Niet zo gek dus, dat ze er gewoon thuis een hebben. Een van de belangrijkste tradities is het opgieten van water op de warme stenen. Dit maakt dat de warmte in de sauna snel oploopt, wat zeer weldadig is voor je lijf en leden. Ook de vochtige atmosfeer voelt prettiger aan dan de droge lucht. Finnen weten wat goed voor je is.

In plaats van elkaar slaan

Niet alle Finse tradities zijn aanraders. Zo gaat het verhaal dat de Finnen elkaar met twijgen slaan, om de circulatie van je bloed te stimuleren. Gelukkig hebben we daar een mooie vervanger voor: de infraroodsauna. Dus in plaats van elkaar ‘wappers’ uit te delen, zoals de Finnen het noemen, kun je een combisauna kopen. Grote kans dat je bloedsomloop daar ook van opknapt. Scheelt een hoop negatieve energie. 

Met of zonder?

Uiteraard is er de welbekende traditie van zonder kleding in de sauna gaan. Een handdoekje om, of hooguit een badjas aan en hup, naar de saunaruimte. Niet alleen is het hygiënischer, het is in veel sauna’s de norm. Voor wie daar echt niet van houdt zijn er ook saunadagen met badkleding. Maar beter nog kun je zelf een combisauna kopen. Dan heb je compleet in de hand wie jou in je adamskostuum mag aanschouwen. Kleine kans dat je je buurman of collega tegenkomt, waar je totaal niet op zit te wachten als je op deze manier rondloopt!

Niks mee

Naast de welbekende tradities als een plons nemen in een koud bad of onder de koude douche na een bezoek aan de sauna, zijn er veel meer. Wat dacht je van fluisteren en relax zitten met niks? Niemand neemt in de sauna een boek mee, die lees je maar tijdens het ontspannen achteraf. Ook je mobiele telefoon laat je buiten. Zo kun je op een traditionele manier tot de basis komen. In een wellnesscentrum of gewoon in je eigen huis. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

Meer weten? Neem dan even een kijkje op: www.bastu.nl.